Nový Zákon o vinařství a vinohradnictví vstupuje v platnost již 1.4.2017

Od 1.4.2017 začíná platit nový Zákon č.26/2017 o Vinařství a vinohradnictví. Jeho kompletní znění můžete najít v příloze.

Mze zároveň zřídilo informační web www.vinarskyzakon.cz, kde odpovídá na nejčastější otázky a vysvětluje životní situace.

Zde najdete mnoho informací o nových povinostech a nařízeních včetně manuálu jak prodávat víno:

Zákon vstupuje v platnost dne 1.4.2017 přičemž některá ustanovení mají odkladný účinek. Je zde 6-ti měsíční lhůta pro registarci provozovny, která bude nabízet sudové víno. Pokud tak dotyčný neučiní, nesmí od 1.1.2018 dále sudové víno nabízet. Další přechodné období platí pro označování vín logotypem (vlaječka v kalichu), kde je možné bez značení uvádět na trh doposud nalahvovaná vína a využít již nakoupený obalový materiál, s jistotou však bude vyžadováno toto označení pro vína vyrobená ze sklizně 2017. Bližší prvidla stanoví doposud nevydaná vyhláška.

Proti zákonu máme řadu výhrad, ale ctíme jej jako součást právního řádu s nutností jej dodržovat. Doporučujeme všem, aby využili možností daných ministerstvem a existencí info linky, aby se každý mohl dozvědět odpovědi na ty nejpalčivější otázky. Zákon ovlivní všechny části vinařského segmentu od výrobců až po konečné prodejce, vyzýváme tedy všechny, aby co nejrychleji dali své podnikání do souladu s novou legislativní úpravou.

Tvorba zákona nebyla jednoduchou záležitostí a začátek se datuje k roku 2012, nedá se tedy očekávat, že by v dohledné době byl zásadně změněn. S pokorou přijímáme fakt, že z návrhů Vinařské asociace se do nového zákona dostalo jen minimum a že naše argumenty pro neúměrné omezování trhu či nenavyšování nepřiměřené administrativní zátěže podnikatelů nebyli vyslyšeny. Stejně tak věříme, že i Svaz vinařů ČR přijme odpovědnost za schválené znění, které společně s panem ing. Jan Hajdou de facto předložili Vládě ČR ke schválení.

Geneze tvorby zákona

Základním důvodem pro novelizaci byla harmonizace s evropským právem zejména v oblasti výsadeb a obnovy vinic, nicméně v průběhu přípravy této novelizace se objevily i další požadavky zejména ze strany Svazu vinařů ČR na regulaci trhu s vínem, tedy nejen vinohradníků a vinařů, ale také jejich obchodníků včetně řetězců, importérů vín, obchodním zprostředkovatelům, gastronomickým zařízením …..

Na počátku všeho byla snaha vlády v roce 2012 změnit sazbu spotřební daně z vína, která měla do státní kasy přinést několik miliard. Proti tomu se zvedla vlna nevole a SVČR zahájila sbírku na vypracování studie dopadů zavedení nenulové spotřební daně. Po zažehnání této situace zbyla ze sbírky část peněz nedočerpána a tak představenstvo  SVČR, 20. března 2013, rozhodlo o vytvoření analýzy možností boje s černým trhem s vínem. Tu pak dle svých slov představili novému ministrovi zemědělství panu ing Jurečkovi 11.března 2014. Tuto analýzu, ani konečné vyúčtování sdružených prostředků však málokdo z přispěvatelů viděl.

V souvislosti s mediálním tlakem byla ministrem ustanovena „Mezirezortní komise pro boj s černým trhem s vínem“. Ta zasedala od 26.8.2014 do 30.10.2014 a její závěry pak sloužili pro vytvoření prvního návrhu nového vinařského zákona. Ten na jaro roku 2015 způsobil eskalaci protichůdných názorů a skončil odvoláním ředitele sekce pro víno. Vzniklo SOVV, které vytvořilo petici na podporu zachování možnosti prodeje sudových vín, jedné z největších petičních akcí v ČR se zhruba 100 000 podpisy. Předána byla 5.5.2015 na základě ní bylo přislíbeno nové kolo jednání vnějšího a vnitřního připomínkového řízení.

Ministr pak na podzim předložil kompromisní návrh na Vládu ke schválení, projednávání bylo na týden přerušeno a pan ing Jan Hajda předložil svůj návrh, který byl schválen a kompromisní zůstal bez povšimnutí. Pan Hajda byl pak ze strany SVČR oceněn za svůj přínos k novému zákonu během vyhlášení Vinařství roku. Během jednání v PSP, byl zákon zpřísněn a byla zde nově přidána na popud zemědělského výboru povinnost označování vín logotypem. Zákon na konci roku 2016 prošel senátem a podepsal jej pan prezident Miloš Zeman.

informace jsou čerpány i z webových stránek SVČR