VAČR děkuje České televizi

! Upozornění, jedná se o stanovisko výboru VAČR, které podpořila drtivá většina členů, respektujeme právo nesouhlasit, proto předestíráme, že zakládající člen Jaroslav Javornický s textem nesouhlasí!

! Nejedná se o kritiku osob na vinařské škole, kritizujem způsob vedení, za které je odpovědný jen a pouze ředitel/ka ve všech svérách podnikání nebo služeb. Nechceme vyvíjet tlak na nikoho osobně, jen upozorňujeme ministerstvo školství na praktiky, které ve veřejném školství nemají co dělat. !

Vinařská asociace děkuje České televizi, která v reportáži ze dne 31.1.2016 ukázala některé aspekty vzdělávání studentů vinařství na Jižní Moravě. Plně respektujeme politické názory svých členů i ostatních vinařů a všech svobodných lidí v této zemi. Nemůžeme a nechceme však mlčky přihlížet k tomu, co ukázala reportáž: že jsou naše děti vychovávány k nesamostatnosti a k pocitu, že manipulace s jejich projevem a osobností je přijatelnou metodou podpory jakéhokoli politického či mocenského zájmu.

Své potomky doma a ve vinařství vychováváme k osobní, rodinné a vinařské hrdosti, kterou deklarujeme každý den při prezentaci svých vín, vinařské tradice a profese. Nesouhlasíme s faktem ani způsobem, jakým byly zcela zjevně vnucovány cizí formulace a cizí stanoviska na předepsaných poznámkových lístcích, které pak studenti četli prezidentovi aby byl vytvořen dojem spontánního a jednotného názorového zázemí vinařského dorostu.  Tento způsob jednání se v celé šíří dotýká naší lidské i stavovské hrdosti a jako metodu ovlivňování mínění ji považujeme za zcela nepřijatelnou.

V posledních letech je náš obor pod permanentním tlakem lobistických skupin, které jsou živené z politických kruhů, nebo ekonomickými zájmy velkých společností. A právě dnes, v souvislosti s kauzou Vinařské školy a provázanosti všech jejích aktérů se ptáme:

Kde je naše hrdost, kde je hrdost, kterou tak často vpisujeme jako slogan ke svým jménům na etiketách svých vín?

Ne, nechceme riskovat to, že se náš um, hrdost i budoucnost našich následníků stane pouhou frází. Uděláme vše proto, aby mohli pokračovat v rodinné tradici našich vinařství, našich rodinných firem.

Žádáme, aby MŠ prověřilo tento případ a vyvodilo závěry ve formě odvolání ředitelky z její funkce, neboť uvedený příklad zjevně dokumentuje manipulaci s názory studentů a zneužití besedy k politickým cílům, což je ve školství a ve výchově zcela nepřijatelné. Nadto je nutné připomenout, že vedení jediné vinařské školy v ČR není pod tlakem chyb vedení zdaleka poprvé, v minulosti nevole z řad studentů a učitelů vyústila v odchod nemalé části vyučujících. Dokonce ani vyjádření školní inspekce o problematickém vedení nebylo nijak dořešeno.

výbor VAČR