Vinař roku přivádí Masters of Wine na Moravu

Tak by se bezesporu dala shrnout návštěva dvou z hrstky MW na Jižní Moravě. John Salvi a Liam Steevenson si odskočili po výběru Vinaře roku z finálové osmičky nejlépe hodnocených vinařství a v doprovodu naší skvělé Kláry Kollárové navštívili moravské vinaře. Setkání se konalo v Moravském Žižkově, kde za účasti čtyřicítky moravských malých vinařů proběhla přednáška s diskuzí na téma “ Nezávislí vinaři ve Francii“ . John Salvi během půldruhé hodiny nastínil největší těžkosti francouzského vinařství, které nakonec vyústili ke vzniku oborového sdružení zastřešující malé rodinné podniky. V současnosti tamní sdružení stojí proti velkým družstvům a velkým Chateau, které nemají vždy stejné zájmy a potřeby. Jejich členské základna má již 8000 členů a jejich vliv je zcela neoddiskutovatelný. Dokonce se francouzské vinařství dostává do situace , která tu již 100 let nebyla, tou j,e že exponenciálně roste prodej nebaleného vína od družstev, která malým dnes jen těžko konkurují.

V následné otevřené diskuzi pak oba hosté zodpověděli otázky moravských vinařů, v přátelské atmosféře pak konverzovali nad vzorky vín zúčastněných do pozdních nočních hodin. Oba vyjádřili přesvědčení, že moravské vinařství má velký potenciál, má vysokou kvalitu, jen potřebuje čas na to aby dozrálo a našlo si svou cestu, která dnes se teprve tvoří.
Bylo pro nás velkou ctí tyto nesmírně skromné, ale úspěšné lidi hostit, vyslechnout a poznat. Patří jim náš dík. Kéž by se všechny přání, která našim vinařům sdělili splnili.