Informace SZPI

Upozornění na povinnosti týkající se označování čepovaných a rozlévaných vín

Vážení,
obracíme se na Vás z důvodu, abychom Vás informovali o povinnostech prodejců čepovaného
a rozlévaného vína. Tyto povinnosti vyplývají z novely zákona o vinohradnictví a vinařství č. 321/2004 Sb., ve znění
pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 321/2004 Sb.“), které jsou účinné od 1. 4. 2017. Zejména se jedná o požadavky na označování čepovaného a rozlévaného vína při
nabízení k prodeji z obalu určeného pro spotřebitele podle ustanovení § 16 odst. 8 zákona č. 321/2004 Sb., kdy musí být viditelně zpřístupněné tyto snadno čitelné údaje:
o Označení druhu produktu. o Označení CHOP/CHZO, pokud je obsahuje.
o Označení tradičního výrazu, pokud je obsahuje.
o Označení stáčírny.
o Údaj o provenienci.

Podle ustanovení § 16 odst. 9 zákona č. 321/2004 Sb. dále musí být v místě nabídky
čepovaného nebo rozlévaného vína viditelně zpřístupněné tyto snadno čitelné údaje:
o Skutečný obsah alkoholu.
o Slovní vyjádření obsahu zbytkového cukru.
o Údaj o alergenní složce.

Skutečný obsah alkoholu:
Prodávající: – přímo uvede tento údaj, nebo
– uvede slova „Informaci o obsahu skutečného alkoholu ve víně žádejte
u obsluhy“, nebo jiná slova, která mají pro spotřebitele stejný význam.

Slovní vyjádření obsahu zbytkového cukru:
Prodávající: – přímo uvede tento údaj, nebo
– uvede slova „Informaci o slovním vyjádření obsahu zbytkového cukru ve víně
žádejte u obsluhy“, nebo jiná slova, která mají pro spotřebitele stejný význam.

Údaj o alergenní složce se uvádí způsobem stanoveným zákonem č. 110/1997 Sb.:
Údaj o přítomnosti alergenní složky v rozlévaném víně nebo čepovaném víně, které je možno
konzumovat na místě, způsobem podle ustanovení § 9a zákona č. 110/1997 Sb., musí být
uveden v souladu s ustanovením § 7 odst. 3 vyhlášky č. 417/2016 Sb.:
a) písemně – zvýrazněním látky vyvolávající alergii nebo nesnášenlivost tak, aby byla
jasně odlišena od ostatních složek, např. typem písma, stylem písma či barvou pozadí,
nebo
b) písemně slovy „Informaci o výskytu konkrétních alergenů v pokrmu žádejte u obsluhy.“
nebo jinými slovy, která mají pro spotřebitele podobný význam, včetně následného
předání informace o výskytu konkrétního alergenu v pokrmu spotřebiteli, nebo
c) písemně slovy prostřednictvím zařízení pro vizuální komunikaci, nebo
d) písemně uvedením číselných nebo písmenných kódů nebo symbolů za předpokladu,
že tyto budou v nabídce pro spotřebitele srozumitelným způsobem vysvětleny.

Dále si dovolujeme upozornit na pravidla týkající se mísení vína a podávání vína z obalu
určeného pro spotřebitele o objemu do 2 litrů, která jsou uvedená v ustanovení § 27 odst. 11
zákona č. 321/2004 Sb.

Tímto Vás žádáme o předání informace mezi své odběratele (restaurace, hotely, provozovny
společného stravování aj.).

Veškeré další informace týkající se vinařské problematiky můžete naleznout v záložce „Víno“ na
webových stránkách www.szpi.gov.cz.

S pozdravem
Ing. Jindřich Pokora
ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace

Posted in Novinky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *