Návštěva z CEVI a FIVI na Moravě

Jako každý rok, tak i letos byla Vinařská asociace partnerem soutěže Vinař roku. Během slavnostního galavečera jsme udělili cenu za celoživotní dílo Vojtěchu Kušinovi ze školního statku v Mělníce, který ji přijal s pokorou sobě vlastní.

Využili jsme této příležitosti a pozvali zástupce organizací rodinných vinařství z Francie a Itálie, kteří již dříve vyjádřili zájem o naše členství v panevropském hnutí nezávislých vinařů. Přiletěli k nám s nabídkou účasti na společném projektu boje proti zbytečné a přebujelé byrokracii, která nemá efekt na kvalitu vína ani ochranu spotřebitele. Z Itálie přiletěla viceprezidentka CEVI a prezidentka FIVI(Itálie) Matilda Poggi spolu s tajemnicí CEVI(celoevropská) Carlou Behr a radní FIVI Ritou Babini. Měli přijet i kolegové z Maďarska a Bulharska, ti ale bohužel na poslední chvíli museli svou účast odříct z důvodu vinobraní.

Hned v úvodu žofínského galavečera předala Clara Behr společně s Jožkou Valihrachem cenu Vinařské asociace. Průvodcem celého večera byla výtečná Hanka Shánělová a o zvěčnění této stále prestižnější akce se postaraly kamery České televize. Jakožto čestní hosté dámy na zbytku oficiálního programu dámy ocenili zejména plynulost a profesionalitu nejen při předávání, ale také nečekanou zábavnost a úroveň audiovizuálního představení. Zbytek večera už jsme dámy seznamovali s vinaři i víny našich členů.

Druhý den strávila delegace na Moravě, respektive půlku přesunem po dálnici D1 a druhou prohlídkou vinic i vinařství. Bohužel jsme kvůli dopravním obtížím nestihli navštívit tolik kolegů, kolik bychom si přáli, ale pevně věříme, že to nebylo naposledy. Je nám ctí všem vyřídit velké díky, moc je překvapila komplexnost a různorodost našich vín, pestrost krajiny a ocenili zejména přátelské a vlídné přijetí všude, kam zavítali. Čtvrteční podvečer jsme strávili setkáním s vinaři, kteří měli zájem a možnost strávit pár hodin diskuzí nad možnostmi spolupráce a
problémy, které řeší kolegové jinde v Evropě. Není nečekané, že malí vinaři všude čelí těm samým problémům, překvapilo nás však, jak se jim daří konkrétní problémy řešit a zapracovávat do zákona. Slíbili nám, že jako členům CEVI, jsou schopni pomoci řešit naše problémy s využitím svých poradců a právníků na nadnárodní úrovni. Nastínili, co by vyplývalo z našeho členství v celoevropské síti, od zajímavých nabídek partnerských dodavatelů, přes legislativní pomoc, až po pomoc s exportem a účastí na salonu nezávislých vinařů. Salon se koná koncem listopadu, letos jsou všechny stoly obsazeny a přitom se na 300 zájemců vůbec nedostalo. Každý rok jej navštíví cca 19 000 návštěvníků a podle vyjádření jde o něco mezi obchodem a velkou párty.

Konkrétní podmínky a výhody spolupráce budeme nějakou dobu pilovat a závěrečnou smlouvu vám představíme jak jen to bude možné.

Posted in Novinky.